Студенти представят инсталация от близо 200 кг дрехи в София

Катедра „Моден дизайн“ към Националната художествена академия, съвместно с Български червен кръст (БЧК) представиха арт инсталацията „Морско дъно“, разположена в столичния търговски център „Сердика Център“. 

Инсталацията създадоха студенти от първи и втори курс в специалност „Моден дизайн“, с участието на техни колеги от специалност „Сценография“, под ръководоството на доц. д-р Александър Гергинов, катедра „Моден дизайн“ и ас. Борис Далчев, катедра „Сценография“. За реализацията на арт инсталацията са използвани 178 килограма от дарените през май 2024 г. дрехи от посетителите на търговския център.

Участници в проекта са Никол Лозанова, Камен Колев, Рим Рамадан, Ния Йорданова, Силвия Николова, Ивайла Генова, Габриела Михова, Ачелия Севимова, Арвен Кисьова, Таня Неделчева, Вероника Тодорова.

На мясно могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици.

„Подготовката на кройки, скрояването и изработката на основните обекти, риби и водорасли отне на екипа близо месец. Тъй като получихме всякакви дрехи по цвят и текстура, асоциирахме това многообразие с форми и цветове в кораловите рифове и морското дъно - така дойде основната идея за инсталацията. От друга страна морето се асоциира с лято и позитивни емоции“, разказва Гергинов.

Fonte
НХА, БТА
Fotografia
НХА